Jongens-A loopt helaas titel Mooiboys 3 mis

Net als vorig seizoen heeft HLB Van Daal/DS ook deze jaargang weer met een Jongens-A-team aan de Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen (NOJK) deelgenomen.

Waar we vorig seizoen vanaf de eerste wedstrijd een titelkandidaat waren, wisten we nu dat de eerste ronde doorkomen al een mooie prestatie zou zijn. De reden hiervan was dat we een nagenoeg volledig nieuw team hadden, waarvan op een enkeling na nog niemand één hele NOJK-set in de benen had zitten.

Het team bestond dit jaar uit spelverdeler Mees de Jager (Jongens A1), middenmannen Stijn Meijer (Jongens A1), Thomas van de Ven (Polaris) en Tim Kuijpers (Heren 4), passer-lopers Jorg de Bresser (Polaris), Luc Weidgraaf (Heren 4), Pepijn Kooijmans (Heren 4) en Thuur Cooijmans (Jongens A1). op de diagonaal Joep Kagenaar (Heren 4) en last but not least libero Luca Donkers (Jongens A1). De coaching was in handen van Toine Kooijmans en de trainingen werden verzorgd door Ferry-Jan Weerdesteijn. Ik (Bram de Jager) mocht ook deze jaargang weer als assistent-coach fungeren.

Eerste ronde NOJK 2016-2017

Op 7 januari speelden wij in Meijel de eerste ronde. Vanwege het slechte weer verliep deze ronde anders dan de bedoeling was. Een groot aantal teams vond het namelijk onverantwoord om naar de verschillende spothallen in het land af te reizen en ze zagen af van deelname. Hierdoor waren er in plaats van acht maar vier jongens-A-teams in de Topsporthal van Peelpush aanwezig om voor een plek in de halve finale te strijden. Aangezien er vanuit deze groep vier teams door zouden gaan, hoefde er dus eigenlijk helemaal niet gespeeld te worden. Maar in overleg met de coaches hebben we toen besloten onderling een aantal potjes te spelen. Op die manier waren de kilometers niet voor niets geweest.

In deze oefenronde, zoals we hem dus mochten noemen, speelden we onze eerste wedstrijd tegen Hovoc. Omdat onze Jongens A1 hen ook in de competitie treft, was dit geen totaal onbekende voor ons. De wedstrijd verliep volgens plan: we wisten de jongens uit Horst goed onder druk te zetten met de service en ons blok. Waar de bal wel aan onze kant van het net terecht kwam, wisten we hem in de meeste gevallen met mooi verzorgd aanvalsspel te scoren. Dit resulteerde in een relatief eenvoudige 2-0 overwinning.

De tweede wedstrijd speelden we tegen VCE/PSV, waar ook voor sommigen van ons enkele bekende gezichten in het veld stonden. PSV was vanwege het goede verdedigen een lastigere tegenstander. Aanvallend hadden zij ook een speler aan boord op wie wij lastig grip wisten te krijgen. Hij wist ons blok menigmaal te omzeilen en de nodige ballen te scoren. Gelukkig waren wij als team completer en bleven we rustig, zodat we ook deze wedstrijd wonnen met 2-0.

De laatste oefenwedstrijd was tegen Revoc uit Reuver. Net als wij hadden zij ook de eerste twee potjes weten te winnen. Dit werd tijdens de 1e set direct duidelijk en we keken dan ook continu tegen een achterstand aan. Halverwege de set kwam bij onze jongens het besef dat het nu wel om het echie ging en wisten ze punt voor punt dichterbij te komen. Helaas kwam dit besef te laat en verloren we ondanks een goede comeback de set nipt. De toon voor de 2e set was wel gezet en onze jongens wisten de ingeslagen weg voort te zetten. In deze set waren de rollen dus omgekeerd en keek Revoc de hele set tegen een achterstand aan. Omdat zij niet konden bijschakelen, wonnen we deze set eenvoudig, waardoor we in puntentotaal ook de wedstrijd wisten te winnen. We mochten ons dus de winnaar van de dag noemen!

ja 20170107 01m

In de dagen na dit weekend kwamen er vanuit verschillende hoeken protesten richting de Nevobo. Volgens meerdere teams die niet aanwezig waren bij de eerste ronde, had deze vanwege gladheid helemaal niet gespeeld mogen worden. Ondanks dat de meningen hierover verschilden, ging de Nevobo akkoord met een extra selectieronde om de open plekken op te vullen.

Halve finale NOJK 2016-2017

Op zaterdag 18 februari stond de halve finale in de agenda en deze mochten wij in onze eigen hal De Misse spelen. Dit scheelde dus de nodige kilometers, maar had wel tot gevolg dat we als thuisspelend team de eerste en laatste wedstrijd van de dag toegewezen kregen. Bij aanvang van de dag viel ons meteen op dat we wel aan de sterkste kant van het schema waren ingedeeld. Dit betekende dat we samen met SV Dynamo Apeldoorn, Seesing Personeel/Orion en Sliedrecht Sport om twee finaleplekken moesten gaan strijden. Om hier kans op te maken moesten we natuurlijk wel eerst "even" eerste of tweede in onze poule worden.

Poulewedstrijden

HLB Van Daal/DS – Hovoc
In de eerste poulewedstrijd speelden we tegen een inmiddels goede bekende, namelijk Hovoc uit Horst. Omdat onze jongens zich realiseerden dat deze wedstrijd gewonnen móést worden, begonnen we erg gespannen. De pass liet bij vlagen te wensen over, de verdeling was niet optimaal en de ballen werden soms onnodig uit of in het net geslagen. Tel hier een goed verdedigend Hovoc bij op en je begrijpt dat het een lastige wedstrijd werd. Gelukkig keerde de rust net op tijd terug om de set wel met 25-20 winnend af te sluiten. We waren begonnen!

In de 2e set gingen bij Hovoc alle remmen los. Ook zij realiseerden zich dat deze wedstrijd gewonnen moest worden en namen vol risico. Dit pakte voor hen bijna goed uit, maar ook deze keer waren onze jongens net iets te sterk. Vanwege opnieuw knap verdedigend werk van Hovoc werd het nog heel spannend, maar ook nu won HLB Van Daal/DS, ditmaal met 25-23.

Met de eerste winst op zak liepen we dus nog op schema. Om de spanning er even helemaal af te halen gingen de jongens tussendoor even naar huize Kooijmans, waar Elles soep en tosti's had klaarstaan. De coaches hadden hierdoor even hun handen vrij om de andere tegenstanders van de dag te bekijken. Het viel hen meteen op dat er, om van hen te winnen, uit een heel ander vaatje getapt moest gaan worden.

Dynamo – HLB Van Daal/DS

De eerstvolgende tegenstander was SV Dynamo uit Apeldoorn met Nathan Jonker als beul aan de buitenkant. Gelukkig hadden de coaches een aantal aanknopingspunten gevonden op basis waarvan we de strijd konden aangaan. Ondanks dat begonnen we helaas te gespannen aan de wedstrijd en na één serviceserie keken we tegen een 5-1 achterstand aan. Toine was genoodzaakt om een snelle time-out te nemen om de druk van de ketel te halen. Dit lukte en de jongens wisten zich helemaal terug in de set te knokken. De besproken mogelijkheden werden optimaal benut en zelfs de genoemde beul werd enkele keren door ons blok in verlegenheid gebracht. Dynamo moest alle zeilen bijzetten en bleek uiteindelijk toch een maatje te groot. We kregen hen aan het wankelen, maar ze vielen niet om, was de conclusie na de met 25-23 verloren 1e set.

In de 2e set ging Dynamo verder waar het gebleven was en ze speelden een heel nette wedstrijd. Bij ons nam de spanning toe, want deze set moest gewonnen worden om Sliedrecht te ontlopen. Dit resulteerde in te veel persoonlijke foutjes. Halverwege probeerden we wel nog de servicedruk te verhogen, maar dit pakte niet goed uit. Deze set werd met 25-13 verloren.

Samen, plezier en genieten

Sliedrecht Sport – HLB Van Daal/DS
Omdat we tweede waren geworden in onze poule, werden we in de kruisfinale aan de nummer 1 uit de andere poule gekoppeld. En zoals gezegd zaten we aan de sterkste kant van het schema, wat betekende dit dat we het tegen Sliedrecht Sport mochten gaan opnemen. Vooraf was duidelijk dat er een klein wondertje moest gebeuren om van dit team te winnen. Zij hadden naast Yorick de Groot (passer-loper van de koploper in de topdivisie) ook nog enkele 1e- en 3e-divisiespelers in het veld staan. Omdat toch het maximale resultaat te bereiken werden bij ons de drie belangrijkste aandachtsgebieden besproken:

Blijf samen spelen, alleen als team maken we kans!
Maak plezier met z'n allen. We gaan punten tegenkrijgen, laat dit de pret niet drukken!
Geniet van de dingen die goed gaan. Zie ieder punt als een overwinning!
Het team pakte deze aanwijzingen goed op en ging vol aan de bak. Omdat er geen druk op de jongens lag, speelden ze vrijuit en wisten ze allemaal het beste spel van de dag te laten zien. Ze speelden zelfs zo goed, dat het in beide sets lang gelijk opging. Sliedrecht kon niet verslappen en moest vol aan de bak om de finale van het NOJK te bereiken. Omdat ze op het einde van beide sets een tandje konden bijschakelen, lukte dit wel; ze wisten de wedstrijd namelijk met 2-0 (25-18 en 25-16) te winnen. Hiermee waren we wel het team dat het Sliedrecht Sport het moeilijkst had gemaakt met veel complimenten (o.a. van hun coach) tot gevolg.

Conclusie NOJK 2016-2017

De jongens mogen echt trots op zichzelf zijn. Ondanks dat we nagenoeg een compleet nieuwe groep hadden, hebben we ons kranig geweerd. Gedurende het seizoen heeft iedereen zich verder ontwikkeld en is het team beter gaan spelen. Zelfs zo goed, dat we Dynamo Apeldoorn aan het wankelen hebben gekregen en voor Sliedrecht Sport een lastig te nemen hindernis bleken te zijn. Tijdens de evaluatie hebben we de spelers persoonlijk gevraagd wat zij ervan vonden en iedereen gaf aan een leuke tijd te hebben gehad. Zo leuk zelfs dat ze, ondanks de vroegtijdige uitschakeling, nu al weer zin hebben in het NOJK 2017-2018.

We hopen de groep hiervoor bij elkaar te kunnen houden en hier en daar zelfs te kunnen versterken, maar tot die tijd wensen we Sliedrecht Sport en Dynamo Apeldoorn veel succes op de finaledag. Laten we hopen dat zij de nummer 1 en 2 van het toernooi worden. Als dat lukt, kunnen we ons de virtuele nummer 3 noemen, iets dat we op basis van de geleverde prestatie wel verdiend hebben. ;-)

Fotoalbum halve finale NOJK 2016-2017:

IMG 2089 2

[Foto's Jeroen Vercruijsse]

Tags: Jeugd, Jongens

Sponsoren

Voor ambitie op hoog niveau volleyballen zijn goede relaties met ondernemingen gezellig, nuttig en simpelweg noodzakelijk voor onze club. Allen dankjewel!

Offcanvas Search

Volg ons

Volg HLB Van Daal/DS op je smartphone.

Volg ons

Volg HLB Van Daal/DS op je smartphone.

Login / Logout

Redactie Website